Cookies: Τα cookies είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του www.familypharmacy.gr και για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν το επισκέπτεστε. Πατήστε το «Χ» για να συνεχίσετε ή πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα.
Όροι Χρήσης: Ενημερωθείτε για τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης του ηλεκτρονικού καταστήματος www.familypharmacy.gr. Πατήστε το «Χ» για να συνεχίσετε ή πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα.

Το φαρμακείο των διακοπών για το δέρμα

Αναρτήθηκε: Peny 07/06/2019 0 Σχόλια

Το καλοκαίρι πλησιάζει. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη επαφή με τη φύση και έκθεση στους μικρούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Προσοχή λοιπόν. Προλάβετε ό,τι ενοχλεί και αντιμετωπίστε άμεσα ό,τι προκύψει.

 

Τσιμπήματα απο κουνούπια

Τα κουνούπια είναι αιματοφάγα έντομα. Όταν μας τσιμπούν για να τραφούν από το αίμα μας, αφήνουν τοπικά το σάλιο τους. Το άτομο που δεν είναι αλλεργικό δεν παρουσιάζει καμιά αντίδραση. Αντίθετα, το αλλεργικό άτομο αντιδρά στην παρουσία του σάλιου με κοκκινίλα στο σημείο του τσιμπήματος, πρήξιμο ή και φαγούρα. Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα άτομα αντιδρούν στα τσιμπήματα ενώ άλλα όχι.

Μεγαλύτερη σημασία έχει η πρόληψη από την αντιμετώπιση. Αν, λοιπόν, το παιδάκι σας είναι αλλεργικό, προστατέψτε το από τα κουνούπια. Υπάρχουν στην αγορά φυτικά προϊόντα, όπως η κιτρονέλλα, που δρουν σαν εντομοαπωθητικά. Κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας, λοσιόν ή σπρέι. Προτού βγείτε βόλτα στην παιδική χαρά, βάλτε τα τοπικά στο δέρμα ή στα ρούχα του παιδιού. Η διάρκεια δράσης τους είναι 4 ώρες.

Αν υπάρξουν τσιμπήματα από κουνούπια και οι βλάβες είναι λίγες, χρησιμοποιήστε τοπικά μια ήπια κορτιζονούχο κρέμα. Αν οι βλάβες είναι πολλές, δώστε και αντιισταμινικό από το στόμα.

Τσίμπημα απο μέλισσα ή σφήκα

Το τσίμπημα απο μέλισσα ή σφήκα προκαλεί στο μη αλλεργικό άτομο μόνο τοπικά συμπτώματα, όπως κοκκινίλα, πρήξιμο με φαγούρα ή και πόνο. Αυτό οφείλεται στο δηλητήριο που με το τσίμπημα τα Υμενόπτερα αφήνουν στο δέρμα. Σημειώνεται ότι η μέλισσα αφήνει και το κεντρί της, ενώ η σφήκα όχι. Μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε το κεντρί πιέζοντας το δέρμα, αυτό που θα κατορθώσετε είναι να το συνθλίψετε και να αδειάσει όλο το δηλητήριο. Πλύνετε την περιοχή και βάλτε τοπικά αμμωνία και στη συνέχεια ψυχρά επιθέματα ή πάγο για 15 περίπου λεπτά.

Αν υπάρξει τοπική κοκκινίλα και πρήξιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά κορτιζονούχο κρέμα ή και αντιισταμινικό από το στόμα.Αν το παιδί σας είναι αλλεργικό, μπορεί να παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση από το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό και άλλα συστήματα. Αν υπάρχει προηγούμενη τέτοια εμπειρία, πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένεση αδρεναλίνης που θα γίνει μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια αντίδρασης μέχρι να το μεταφέρετε στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Επαφή με μέδουσα (τσούχτρα)

Όταν η μέδουσα έρθει σε επαφή με το δέρμα, αφήνει τοξίνη που προκαλεί κοκκινίλα και πρήξιμο με πόνο, κάψιμο ή φαγούρα. Πλύνετε αμέσως το δέρμα με μπόλικο θαλασσινό νερό. Στη συνέχεια βάλτε αμμωνία για να αποδυναμώσετε την τοξίνη. Αν δεν υπάρχει αμμωνία, μην πανικοβληθείτε. Ανάλογη δράση έχει το ξίδι (μπορείτε να το πάρετε από την παραλιακή ταβέρνα) ή η κόκα κόλα ή και το κρασί. Αφού αποδυναμώσετε την τοξίνη, αφαιρέστε τυχόν κατάλοιπα της τσούχτρας τρίβοντας το δέρμα με ελαφριές κινήσεις με άμμο και στη συνέχεια ξεπλένοντας με θαλασσινό νερό.

Κρύα επιθέματα ή πάγος ανακουφίζουν τοπικά από τον πόνο, ενώ η κορτιζονούχος κρέμα από τον κνησμό. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, δίνουμε αντιισταμινικό από το στόμα και μεταφέρεται το παιδί στο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Εκδορές-τραυματισμοί

Σε τραυματισμό πλύνετε αμέσως την πληγή με φυσιολογικό ορό. Ο φυσιολογικός ορός είναι πρακτικά αλατόνερο. Μετά βάλτε οινόπνευμα αραιωμένο σε νερό. Είναι πολύ καλό αντισηπτικό. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και βάμμα ιωδίου.

Εγκαύματα

Αναφέροντας έγκαυμα τους καλοκαιρινούς μήνες, σκεφτόμαστε το ηλιακό έγκαυμα. Τονίζεται ότι είναι αδικαιολόγητο να επιτρέψουμε να συμβεί ηλιακό έγκαυμα στο παιδί μας. Είναι σήμερα επιβεβαιωμένο ότι η εμφάνιση μελανώματος, που είναι ο χειρότερος καρκίνος στον άνθρωπο, σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία. Η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο σχετίζεται επίσης με πρόωρη γήρανση του δέρματος και επιθηλιώματα. Επομένως, η ηλιοπροφύλαξη πρέπει να αρχίζει από τη βρεφική ηλικία και να αποτελεί τρόπο ζωής για όλη την οικογένεια.

Τι μέτρα, όμως, πρέπει να λαμβάνονται;

1) Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ.-3 μ.μ., επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη Γη σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι εντονότερη.

2) Όταν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο, στις επιτρεπόμενες ώρες, να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος.

Το αντιηλιακό να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15, η επάλειψη να γίνεται 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες. Όταν το παιδί μπαινοβγαίνει στη θάλασσα, η χρήση αντιηλιακού πρέπει να είναι συχνότερη. Τα αντιηλιακά περιέχουν χημικά φίλτρα που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ή φυσικά φίλτρα που την αντανακλούν. Στα παιδιά συνιστώνται αντιηλιακά από φυσικά φίλτρα. Για να καταλάβετε ποια είναι, αφήνουν πάντα στο δέρμα ένα άσπρο φιλμ. Επισημαίνεται ότι το αντιηλιακό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στην παραλία, αλλά οπουδήποτε εκτεθούμε στον ήλιο (παιδική χαρά, βόλτα κ.α.).

Τονίζεται ότι α) τα αντιηλιακά δεν χρησιμοποιούνται σε μωρά έως 6 μηνών. Τα μωρά έως 6 μηνών απλώς δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, β) τα περισσότερα αντιηλιακά έχουν διάρκεια ζωής περίπου δύο χρόνια. Επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντιηλιακό της προηγούμενης χρονιάς, αν βέβαια το είχατε σε δροσερό μέρος (θερμοκρασία μικρότερη από 25o C), γ) εκτός από το αντιηλιακό, στα μέτρα ηλιοπροφύλαξης περιλαμβάνονται πλατύγυρο καπέλο, ανοιχτόχρωμες μπλούζες με μανίκια, γυαλιά ηλίου.

Το καπέλο πρέπει να είναι πλατύγυρο ώστε να προστατεύει το πρόσωπο, τον αυχένα και τα αφτιά.

Οι μπλούζες και τα παντελόνια πρέπει να έχουν πυκνή ύφανση για να προστατεύουν από τον ήλιο. Τα ρούχα είναι ηλιοπροστατευτικά όταν δεν μπορείς να δεις μέσα από αυτά όταν τα σηκώσεις στο φως. Σημειώνεται ότι, ανεξαρτήτως τύπου ύφανσης υφάσματος, όταν αυτό βραχεί μειώνεται η ηλιοπροστατευτική του ικανότητα κατά το ήμισυ.

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, κι αυτό εξασφαλίζεται όταν τα αγοράσουμε από κατάστημα οπτικών.

Το φαρμακείο των διακοπών θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει:

  • Αδρεναλίνη σε ένεση, σε ειδικές περιπτώσεις
  • Αμμωνία
  • Αντιισταμινικό σιρόπι
  • Αντιηλιακή κρέμα
  • Βαμβάκι
  • Βάμμα ιωδίου
  • Εντομοαπωθητική κρέμα/σπρέι
  • Κορτιζονούχο κρέμα
  • Οινόπνευμα
  • Φυσιολογικό ορό